Wyspa kuchenna – młodsza siostra stołu

Stół, jeden z pierwszych i najważniejszych mebli wynalezionych przez człowieka, ustępuje obecnie miejsca wyspie kuchennej.

Jej przewagą jest wielofunkcyjność – może stanowić centrum gotowania, zmywania, przyrządzania i spożywania posiłków. Oprócz wspaniałej funkcjonalności wyróżnia ją magiczna cecha – integracja. Pracując przy kuchennej wyspie, możemy być zwróceni ku sobie, co czyni wspólne gotowanie jeszcze większą przyjemnością. To miejsce na szybkie śniadanie, spokojną kawę, popisy kulinarne naszych dzieci czy też nasze przed przyjaciółmi. Miejsce nieoficjalnej części przyjęcia, które ostatecznie i tak przenosi się do kuchni wokół wyspy. Szczęśliwi, którzy mają wystarczającą przestrzeń, aby klasyczne meble kuchenne doposażyć w słusznych wymiarów wyspę.

Na mniejszych powierzchniach równie dobrze sprawdzi się półwysep, jednym bokiem dosunięty do ściany, zachowujący rozsądne wymiary, co z pewnością ułatwi organizację pracy i wniesie wiele pozytywów. Bardzo istotne jest, aby na etapie planowania instalacji przewidzieć miejsce na wyspę i niezbędne media, gdyż późniejsze doprowadzenie np. kanalizacji na środek pomieszczenia będzie wręcz niewykonalne.

Częste otwarcie kuchni na salon czyni ten mebel najbardziej eksponowanym w całym domu, więc w parze z ergonomią musi iść efektowny wygląd. Ogromne możliwości materiałowe oraz indywidualne projekty sprawiają, że każda wyspa jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Nie możemy o niej powiedzieć, że to tylko kilka dodatkowych szafek – to fenomenalny mebel, który oprócz praktycznych korzyści wpływa pozytywnie na relacje międzyludzkie i jakość naszego życia.